Aanmelden voor de nieuwsbrief

Tentoonstelling

Lieve tante Olga

18 juni - 7 juli 2023

12:00 - 17:00

Tante Olga is al bijna 95 en met meer dan een miljoen TikTok views een cultureel icoon te noemen! Hoewel ze in hart en nieren Surinaamse is, woont ze toch ook al meer dan een halve eeuw in Den Haag. In deze tentoonstelling richt ze zich tot Surinamers.

Ze richt zich tot Surinamers met de volgende vraag: welke ervaring hebben jullie met dat Nederlands van Nederlanders?

Want, laten we eerlijk zijn, Nederlanders gebruiken best aparte woorden voor dingen die Surinamers gewoonlijk heel anders zouden uitdrukken. Tante Olga vindt eend bijvoorbeeld een heel raar woord. Doks, dat is veel beter! En baden klinkt toch beter dan douchen, no?

Deze tentoonstelling maakt deel uit van ons jaarprogramma Een schip vol woorden. Naast het volgen van woorden uit de talen van Afrika, Europa en inheems Suriname, zou dit jaar niet compleet zijn zonder het Surinaams-Nederlands in het zonnetje te zetten. Ook staan we stil bij de verhalen achter de verschillen: de invloeden van andere talen in Suriname of het versturen van afgedankte lesboeken vanuit Nederland in de loop van de twintigste eeuw.

Deze tentoonstelling was voor het eerst te zien bij het Onze Taal congres op 17 juni. Nu staan we in Rotterdam, Theater Zuidplein. (Wil je dat Lieve tante Olga naar je toekomt, neem dan contact met ons op).

Tante Olga stelt zich voor

15s

Heel belangrijk: tante Olga verwacht jullie bijdrage! Aan iedereen die verhalen en ervaringen heeft over het verschil tussen het Nederlands van Nederlanders en Surinamers, stuur een mail of een (verticaal) filmpje naar tante Olga. Begin een bericht of een filmpje altijd met "Lieve tante Olga" gevolgd met een ervaring of verhaal; over iets waarvan je ineens dacht: hé, dat is anders! Of misschien heb je wel een vraag! (maximaal 30 seconden).

Handgeschreven brief kan natuurlijk ook. Stuur maar naar ons, Daguerrestraat 112, 2561 TW, Den Haag.

Ik geloof niet dat ik eerder in Nederland zo’n fraaie en professionele tentoonstelling over taal heb gezien.
- Marc van Oostendorp
Een van de talloze voorbeelden
Een van de talloze voorbeelden

Een van de talloze voorbeelden

Een brief
Een brief

Een brief

Lieve tante Olga, Toen ik in Nederland aankwam was de eerste waarschuwing die ik op weg van Schiphol naar Rotterdam kreeg: "let op hoe je hier dingen zegt. Wij spreken anders Nederlands dan de Nederlanders." Degene gaf het voorbeeld dat hij op zoek was naar een gasfles, maar het alleen maar kende als een 'bom'. "Heeft u ook bommen", vroeg hij ooit aan een verkoper van een winkel voor campingartikelen. Die keek hem geschrokken aan en zei, terwijl de gasflessen duidelijk in het zicht stonden: "Nee, wij verkopen geen bommen".
- Hermine Haman