Aanmelden voor de nieuwsbrief

Tentoonstelling

Een schip vol woorden

24 juni - 7 juli 2023

12:30 - 21:00

Links in de hoek liggen 'sopropo' en rechts beneden zijn 'antruwa'. Je kunt ze krijgen in Surinaamse supermarkten en op elke multiculturele markt. 'Sopropo' en 'antruwa' zijn woorden die tot slaaf gemaakten meenamen naar Suriname. Deze pop-up tentoonstelling volgt hoe woorden via verschillende waterwegen in het Sranantongo terecht gekomen zijn.

Talen verhullen weinig. En waar hun woorden terechtkomen vertelt ons veel. Woorden reizen immers al zo lang als mensen praten kunnen: van mond tot mond, van a naar b. Volksverhuizingen door rampen, strijd en slavernij hebben talen laten botsen en sterven, doen mengen en ontstaan. Volg de woorden en de geschiedenis ontvouwt zich. Zo ook de koloniale geschiedenis van Nederland.

Een schip vol woorden bekijkt die geschiedenis door de lens van het Sranantongo, de toonaangevende taal van Suriname. Ontelbare schepen landden er. Hun dek en kajuit vol kolonisators, handelaars en missionarissen, hun ruim vol tot slaaf gemaakten en 'contract'-arbeiders. Wilde je er overleven, dan moest je met elkaar leren praten – in eigen en andermans woorden.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in een samenwerking met staf en studenten van Anton de Kom Universiteit in Paramaribo, onderzoeker Margot van den Berg en haar studenten aan Universiteit Utrecht en Jeroen van Ravenhorst van Universiteit Leiden.

Het Schip vol woorden is te bezichtigen op 30, 1, 2 en 7 juli in Theater Zuidplein.