Als muren spreken

Nieuw leven voor en rond de Leidse muurgedichten

In 1992, nu 25 jaar geleden, werd Leiden verrast met een eerste muurgedicht. Inmiddels zijn er verspreid over de stad 101 muurgedichten te vinden, in meer dan 30 talen. Het aanbrengen van gedichten uit de wereldliteratuur in de originele taal, dat ooit clandestien begon, is omarmd door buurtbewoners, passanten, toeristen, liefhebbers en belangstellenden en heeft tot over de grenzen navolging gekregen. Het fraaie, interessante Leidse corpus verdient meer en duurzame aandacht en biedt veel mogelijkheden om Leidenaren op een inspirerende en creatieve manier met poëzie in aanraking te brengen.

Initiatiefnemer Stichting TEGEN-BEELD en Taalmuseum Leiden werken daarom samen aan het conserveren en digitaal ontsluiten van de Leidse muurgedichten met een nieuwe website. Op basis van je locatie toont de site straks info over het meest nabije muurgedicht. Je kunt gedichten beluisteren, wandelroutes langs de gedichten volgen en ontdekt meer over de betekenis van het gedicht.

Meeschrijven?
Samen met een groep enthousiaste studenten en poëzieliefhebbers werken we aan de inhoud van de website en zijn we op zoek naar de betekenis die de muurgedichten voor Leidenaren en bezoekers hebben. Wil je ook meewerken aan de website? Of heb je een bijzonder verhaal bij een van de gedichten? Neem dan contact met ons op!