Educatie

Docenten gezocht!

Het Taalmuseum werkt samen met Stichting TEGEN-BEELD aan een nieuwe website voor de Leidse Muurgedichten. Hierop zijn straks achtergrondinformatie en verhalen te vinden. Lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs mag uiteraard niet ontbreken. Dit ontwikkelen we met docenten uit de regio en ICLON, het Interfacultair centrum voor lerarenopleiding, onderwijsontwikkeling en nascholing van de Universiteit Leiden. 

Lespakketten

De Leidse muurgedichten zijn voor velen de eerste kennismaking met poëzie. We willen de drempel om de Muurgedichten in de klas te gebruiken daarom zo laag mogelijk maken. Daarom ontwikkelen we, in samenwerking met het onderwijsveld, een aantal lespakketten die docenten op de nieuwe website kunnen downloaden. We denken onder andere aan de volgende mogelijkheden:

- Kennismaking met poëzie: wat is het eigenlijk?

- Taal en verbeelding: hoe schrijf en praat jij over thema's als opgroeien, liefde, onderdrukking, de natuur? 

- Smaken en stijlen: canon van de wereldliteratuur

- Vreemde talen om de hoek: een kennismaking met andere culturen

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden. Het is in ieder geval onze inzet om zowel voor het vak Nederlands als voor de vreemde moderne talen toegankelijk en activerend lesmateriaal aan te bieden dat goed aansluit bij het curriculum.

Help je mee?

Ben jij docent en heb je ideeën voor lesmateriaal bij de muurgedichten? Of wil je ons meehelpen om dat te ontwikkelen? We kunnen je hulp goed gebruiken! Neem contact op met Anoesjka Minnaard (anoesjka@taalmuseum.nl) om de mogelijkheden te bespreken.