De vrolijke viering van het Nederlands

TAAL IS VAN EN VOOR IEDEREEN


Het Nederlands is springlevend en iedereen draagt hieraan bij op hun eigen manier: dialect, straattaal, nieuwe woorden, leenwoorden, verhaspelingen, fouten, jargon, spelling, grammatica, het maakt allemaal deel uit van het Nederlands. Taal verbindt, verrast en verrijkt. Taal is van en voor iedereen. Dag in, dag uit gebruiken we taal: we halen brood bij de bakker, we kletsen bij met de buren, we luisteren naar de radio. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van het grote aandeel dat taal in hun leven heeft. Het Taalmuseum wil mensen uit heel het Nederlandse taalgebied bewust maken van de belangrijke rol die taal speelt in het dagelijks leven. Het museum wil mensen gedurende de campagne en tijdens het festival na laten denken over taal door hen te verrassen met de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse taal.
 


Campagne
 

Van augustus tot en met oktober organiseert het Taalmuseum een grootschalige publiekscampagne. Hiervoor vragen wij jou en zo veel mogelijk andere Nederlandssprekenden naar hun favoriete woord, gedicht, boek, gezegde, zinsnede, wettekst, uitspraak of andere taaluiting. Al deze bijdragen samen vormen een grote verzameling fascinerende stukjes Nederlands die inspiratie vormt voor de invulling van het festival en een nieuwe tentoonstelling. Doe jij ook mee? Op onze campagnepagina kun je jouw bijdrage achterlaten of mail je mooiste stukje Nederlands naar nederlands@taalmuseum.nl.
 


Festival 


Op vrijdag 13 december viert het Taalmuseum de Nederlandse taal op grootse wijze tijdens De vrolijke viering van het Nederlands. Op deze dag organiseert het museum een feest waarin de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands centraal staan. Tijdens de Viering nodigt het Taalmuseum een aantal spraakmakende sprekers uit hun kijk op het Nederlands te delen. Sprekers vertellen wat zij het mooist, eigenaardigst of meest bijzondere aan onze taal vinden. Of spannend, grappig, leuk, verrassend, geweldig. Alles mag, niets moet, zolang het maar vreugdevol is.
 

Locatie: De Stadsgehoorzaal, Leiden
 


Het Nederlands
 

Het Taalmuseum vraagt mensen uit het volledige Nederlandse taalgebied naar hun mooiste stukje Nederlands. Wij richten ons niet alleen op de twaalf provincies binnen Nederland, maar ook op Vlaanderen, Suriname en het Nederlandssprekend Caribisch gebied. De Nederlandse taal is van iedereen, en er bestaat niet één juiste manier van taalgebruik: formele taal, dialect, leenwoorden, straattaal, gebarentaal en braille horen allemaal bij de Nederlandse taal. Taal groeit en ontwikkelt zich continu. Tijdens de Viering vieren we het dynamische karakter van de Nederlandse taal.