Het taalonderzoek van Khalid Mourigh

Khalid Mourigh is docent Taalkunde aan de Universiteit Leiden. In het recente verleden deed hij onderzoek naar Berber en Marokkaans-Nederlandse straattaal. Hij wilde graag weten wat de kenmerken van het straattaalaccent zijn en waar die vandaan komen.

Hoe ben je op dit onderwerp gekomen? “Ik ben geïnteresseerd in het onderzoek naar taalcontact en -verandering. Ik heb in het verleden onderzoek gedaan naar een Berbertaal (Ghomara Berber) die enorm is beïnvloed door het Marokkaans Arabisch. Het Berber en het Marokkaans Arabisch hebben op hun beurt weer enige invloed op het Nederlands uitgeoefend. Dat is ontzettend interessant en we weten er eigenlijk nog niet zoveel over.”

Waarom is het belangrijk dat er onderzoek naar wordt gedaan? “Straattaal is enorm aanwezig in de samenleving, maar er is heel weinig over de structuur bekend. Het is niet alleen belangrijk om er onderzoek naar te doen, maar het heeft ook een zekere maatschappelijke relevantie. Docenten in het voortgezet en hoger onderwijs krijgen er dagelijks mee te maken. Ook de politie en bijvoorbeeld ambtenaren worden ermee geconfronteerd. Er is een hoop onbegrip. Straattaal betekent niet persé een verloedering van het Nederlands, het is een nieuwe variant.”

Wat vind je het leukst aan onderzoek doen? “Nieuwe taalfeiten ontdekken door middel van veldwerk en die vervolgens delen met een breed publiek.”

Wat vind je moeilijk aan onderzoek doen? “Het duurt even voordat je je resultaten krijgt. Het is iets van de lange adem en de methoden van onderzoek zijn soms best ingewikkeld. Er zitten veel taalkundig interessante aspecten aan straattaal en er bestaan verschillende methoden om die te onderzoeken. Als je de fonetiek wilt bestuderen benader je straattaal heel anders dan wanneer je geïnteresseerd bent in de woordenschat.”

Wil je een interessante bevinding met ons delen? “Het omkeren van lettergrepen in straattaal vind ik heel interessant. ‘Goed’ wordt bijvoorbeeld ‘doeg’. Ik heb er een blogpost over geschreven. Ik verwijs de lezer graag door naar mijn blog MultiTaal.”