Hoeveel talen zijn er?

Fragment

Het eenvoudige antwoord is 7097 bij de laatste telling. Het ingewikkelde antwoord is dat we het niet precies weten. Want hoe tel je talen? Je kunt alle mensen ter wereld vragen welke taal ze spreken maar, gesteld dat je ze allemaal bereikt, moet je afgaan op het eigen oordeel van sprekers? Misschien hebben ze wel politieke redenen om hun taal anders te benoemen dan die van hun buren. Dat gebeurde na de Balkanoorlog bijvoorbeeld. Waar buren eerst dezelfde taal spraken, werd door de politiek bepaald dat men in Servië een andere taal sprak dan in Kroatië. Misschien hebben sprekers en wetenschappers wel een andere mening over wat een taal is. Neem het Abruzzese. Volgens velen is dit een dialect van Italiaans. Volgens sommigen echter is het een zustertaal, omdat het niet afstamt van het Italiaans, maar van een gezamenlijke voorouder.

Stel dat je op een gegeven moment precies weet hoeveel talen er zijn. Dan nog heb je daar weinig aan. Het aantal talen is namelijk niet stabiel. Talen sterven uit, en ze doen dat, volgens voorspellingen, met een steeds hogere snelheid. Er worden bovendien ook nieuwe talen geboren. Een van meest recente aanwinsten is Nicaraguaanse gebarentaal. Dove kinderen kwamen bij elkaar op de eerste dovenschool in het land, en spontaan ontwikkelde er een nieuwe taal. Talen komen en gaan dus, als eb en vloed.

Dit is een fragment uit Het eb en vloed van taal, geschreven door Marten van der Meulen. Wil je Het eb en vloed van taal bestellen? Dat kan in onze webwinkel.