Museum night Leiden

18 May 2019

Museumnacht 2019 staat in het teken van de Afrikaanse talen

Tijdens Museumnacht 2019 organiseert het Taalmuseum twee workshops over Afrikaanse talen. Beide workshops vinden plaats bij Old School (Pieterskerkhof 4a).

Workshop 1: Afrikaanse talenpuzzels

20.00- 20.30 uur

De taal Iraqw, gesproken in delen van Tanzania, wordt wel de moeilijkste taal ter wereld genoemd. Of dat ook zo is, valt natuurlijk te betwisten. Maar onderzoeker Maarten Mous, die zich al jaren in deze taal verdiept, vindt het altijd leuk dit feit te vermelden.

Om een voorbeeld te geven, de Iraqw zin 'Mustunday haniis' betekent 'Waarom is het aan jullie gegeven?. 'Haniis' betekent 'geven'. Alle andere informatie ('waarom is het aan jullie'), zit helemaal in dat ene woord 'mustunday'. Dat is best lastig.

Tijdens Museumnacht Leiden laat Maarten Mous zien hoe je zo'n zin doorgrondt. Dit doet hij aan de hand van een reeks puzzels. Als publiek aan jou de uitdaging om deze puzzels zo snel mogelijk op te lossen!

Workshop 2: Klikklanken

20.45 - 21.15 uur

Het Afrikaanse continent behoort tot een van de meest taalrijke regio's in de wereld. Er worden ongeveer 2000 talen gesproken. De talen kennen vele klanken, sommige klanken komen alleen voor in talen op het Afrikaanse continent. Een groep talen in Zuidelijk Afrika maakt gebruik van kliks.

Tijdens Museumnacht Leiden leert onderzoeker Sander Steeman je deze tongbrekende kliks te maken en te herkennen.

Rondleiding langs de muurgedichten

De hele avond door kun je met een gids een rondleiding volgens langs een paar toonaangevende muurgedichten in de binnenstad. De rondleidingen beginnen om 21.00, 22.00 en 23.00 uur.