Vormgeving

Hoe gaat de nieuwe website voor de muurgedichten eruit zien? Vormgever Robin Stam vertelt en geeft een voorproefje.

“Ontwerp een nieuwe website voor de Leidse muurgedichten.” Lastige opdracht?
"Het is een uitdaging, maar ook heel erg leuk om te doen. Poëzie wordt vaak lastig gevonden, de drempel om een gedicht te lezen is hoog. Maar de muurgedichten zijn juist bedoeld voor iedereen. De nieuwe website moet daarbij helpen, zorgen dat nog meer mensen met de muurgedichten in aanraking komen en enthousiast worden over taal. Dus heb ik gezocht naar een stijl die toegankelijk en speels is en nieuwsgierig maakt."

Wat betekende dat in de praktijk?
"De muurgedichten brengen kleur in de stad. De nieuwe website moest dan ook allereerst kleurrijk zijn. Daarnaast lagen er een aantal praktische eisen: zowel op smartphone als thuis moet de website goed bruikbaar zijn, en het moet eenvoudig zijn om er nieuwe informatie aan toe te voegen. Ook was het belangrijk dat per gedicht andere soorten informatie terug is te vinden, maar dat het wel duidelijk een geheel is. Daarmee ben ik gaan puzzelen."

Wat waren je conclusies?
"De vrijwilligers leveren heel veel interessante informatie aan. Die willen we online kunnen presenteren, maar het voelt snel als erg veel. De oplossing bleek om met blokjes te werken die opengeklapt kunnen worden als iemand meer over een aspect wil weten. Zo kunnen we behoorlijk wat informatie kwijt zonder dat het overdadig voelt. Een tweede vraagstuk was de visuele eenheid. De muurgedichten zien er allemaal heel verschillend uit en over ieder gedicht bestaan andere verhalen."


Screenshot testomgeving nieuwe website muurgedichten.nl

Welke oplossing heb je bedacht om te zorgen dat die visuele eenheid ontstond?
"De muurgedichten zijn zo fraai omdat ze allemaal door één vakman geschilderd zijn, Jan Willem Bruins. Die gedachte bracht ons op het idee om op de website ook duidelijk één handschrift te laten terugkeren. Ik heb hiervoor mijn eigen handschrift gedigitaliseerd en ben aan het tekenen geslagen."

Je hebt, naast iconen, ook alle dichters getekend?
"Het ene muurgedicht is 2600 jaar oud, het andere nog geen 20 jaar. Dat maakte het lastig om van alle dichters een afbeelding toe te voegen: het werd snel rommelig, al die foto’s, schilderijen en standbeelden uit verschillende tijden. Uiteindelijk heb ik ze allemaal getekend. Dat was een enorm karwei, maar wel heel leuk om te doen."

Wat vond je het leukst om te ontwerpen?
"De meeste creativiteit is uiteindelijk gaan zitten in het bedenken van iconen voor alle blokjes. In één oogopslag moeten gebruikers straks zien wat ze kunnen verwachten als ze een blokje openklappen, of ze nu uit Leiden komen of uit de Verenigde Staten of China. Of dat gelukt is weten we natuurlijk pas als de website live gaat, maar ik heb er wel vertrouwen in!"