Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal

te zien in de Hortus Botanicus

In Leiden is in het straatbeeld poëzie in vele vreemde talen te vinden. Bij de muurgedichten ontbrak echter een belangrijke Nederlandse taal: Nederlandse Gebarentaal. Ten onrechte, want ook in deze taal wordt poëzie gemaakt. Op 14 oktober 2017 beleefde Leiden daarom een wereldprimeur: in de Leidse Hortus Botanicus werd het eerste muurgedicht in gebarentaal onthuld. In overleg met de Universiteit Leiden is gekozen voor een gedicht van Wim Emmerik (1940-2015), een van Nederlands bekendste dichters in Nederlandse Gebarentaal en jarenlang een belangrijke onderzoeker en voorvechter van deze taal.

Nu te zien

Het Muurgedicht van Wim Emmerik is te zien in de Hortus Botanicus, Rapenburg 73 te Leiden. Het muurgedicht bevindt zich in de passage naar het café van de Hortus. Dit is nog voor de kassa van de Hortus. Het muurgedicht is dus voor iedereen doorlopend te zien tijdens openingstijden van de Hortus. Bekijk ook de foto's van het Gebarentaalfestival en de onthulling van het Muurgedicht>Meer lezen / kijken 

De onthulling van het Muurgedicht kreeg veel aandacht in de pers. Lees en bekijk bijvoorbeeld:

'A wall poem: the deaf way' - blog van Nynke Feenstra, PhD aan Leiden University 
'Leidse wereldprimeur: een muurgedicht in gebarentaal' - Video en radio-interviews van Sleutelstad 
'Leiden heeft eerste muurgedicht in gebarentaal' - Video van het Leidsch Dagblad 
 

Initiatiefnemers

Het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal is gerealiseerd door het Taalmuseum Leiden, in samenwerking met stichting TEGEN-BEELD, de Hortus Botanicus en de Universiteit Leiden (LUCL). Het project kon worden gerealiseerd dankzij de financiële steun van Fonds 1818, LUCL, LSC-VVSL 1967 en het Nationaal Dovenfonds. Polder is onderdeel van een serie filmgedichten in gebarentaal (verzameld op de dvd Bewogendie geregisseerd zijn door filmmaker Leendert Pot en Anja Hiddinga.