Als muren spreken

Nieuw leven voor de Leidse muurgedichten

Op zaterdag 9 juni lanceren Het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD de nieuwe website voor de Leidse muurgedichten. De betrokken vrijwilligers en onze partners en relaties hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Heb je deze ten onrechte niet ontvangen? Neem contact met ons op via info@taalmuseum.nl

De Leidse muurgedichten
SameIn 1992 werd Leiden verrast met een eerste muurgedicht. Inmiddels zijn er verspreid over de stad meer dan honderd muurgedichten te vinden, in ruim 30 talen. De Leidse muurgedichten zijn omarmd door buurtbewoners, passanten, toeristen, liefhebbers en belangstellenden en hebben tot over de grenzen navolging gekregen.

Nieuw leven voor de Leidse muurgedichten
Samen met initiatiefnemer Stichting TEGEN-BEELD werkt het Taalmuseum aan een nieuwe, interactieve website voor de Leidse muurgedichten, met over elk muurgedicht een verhaal. Op basis van je locatie toont de site straks informatie over het meest nabije muurgedicht. Je kunt gedichten beluisteren, wandelroutes langs de gedichten volgen en ontdekt meer over de achtergrond en betekenis van ieder gedicht.

Tentoonstelling
Sinds de zomer van 2017 is onderzoek gedaan naar de Leidse muurgedichten en hun betekenis voor de stad. De beste verhalen zijn van 9 juni tot en met 16 juli te zien in een tentoonstelling bij Old School, Pieterskerkhof 4a in Leiden. Openingstijden: wekelijks op vrijdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 uur. 

Laatste loodjes

Op dit moment leggen we de laatste hand aan de nieuwe website. Die vormt een fundament waar we graag de komende tijd aan verder werken. Wil je ons daarbij helpen? Het is nog altijd mogelijk om onderzoek te doen, een gedicht in te spreken of verhalen te delen. Ook hopen we vanaf het nieuwe schooljaar educatief materiaal te kunnen aanbieden.

Word vrijwilliger onderzoeker en werk mee aan de nieuwe website
Ben jij gek op poëzie? Heb je een favoriet muurgedicht? Wil je een gedicht helemaal uitpluizen of je verdiepen in het leven van de dichter? Geef je dan op om onderzoek te doen voor de nieuwe website! Je krijgt een helder format voor het onderzoek en we organiseren een startgesprek. Help je mee? Geef je op bij Tessa Askamp via muurgedichten@taalmuseum.nl (ook voor meer informatie).

Docenten gezocht
Lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs mag uiteraard niet ontbreken. Ben jij een onderwijsprofessional en wil je ons helpen? Neem contact met ons op.

Native spreakers wanted!
For the new website for the Leiden wall poems, we are also looking for native speakers to record the poems! Are you a native speaker of one of the following languages, and would you like to help us, please contact us at muurgedichten@taalmuseum.nl.

العَرَبِيَّة (Arabic / Arabisch)
Basa Ugi (Buginese / Boeginees)
English (Engels. Accent: Nigeria, Santa Lucia, United States, Wales)
עברית (Hebrew / Hebreeuws)
Italiano (Italian / Italiaans)
Basa Jawa (Javanese / Javaans)
Latviešu (Latvian / Lets)
بهاس ملايو‎ Bahasa Melayu (Malay / Maleis)
Sarnami
Español (Spanish / Spaans. Acento: Mexico, Peru)
Sranan Tongo
Tamaziɣt (Amazigh / Tamazight)
čeština (Czech / Tsjechisch)
اردو (Urdu)