Als muren spreken

Tentoonstelling over de Leidse muurgedichten

Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe site www.muurgedichten.nl presenteert het Taalmuseum een expositie over de verhalen achter de Leidse muurgedichten. Stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman vroegen zich af: wat betekenen de muurgedichten voor Leiden? De mooiste verhalen waren van 9 juni tot en met 15 juli te zien en te horen in de tentoonstelling Als muren spreken bij Old School aan de Pieterskerkhof 4A te Leiden. Bezoekers konden hier ook hun eigen verhaal achterlaten. De verhalen zijn tevens te vinden op de nieuwe website. 

Tentoonstelling Als muren spreken
Voor de nieuwe website gingen stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman op zoek naar stadsverhalen over de muurgedichten. Ze spraken initiatiefnemers, bewoners van huizen met een gedicht, omwonenden en liefhebbers. Hun verhalen waren van 9 juni tot en met 15 juli te zien en te horen op de tentoonstelling Als muren spreken. De tentoonstelling vertelde in woord en beeld het verhaal over de muurgedichten, de stad en de taal. Bezoekers konden hier hun kennis over de muurgedichten testen en hun eigen verhaal over de muurgedichten achterlaten.

De Leidse muurgedichten
In 1992 werd Leiden verrast met een eerste muurgedicht. Inmiddels zijn er verspreid over de stad meer dan honderd muurgedichten te vinden, in ruim 30 talen. De Leidse muurgedichten zijn omarmd door buurtbewoners, passanten, toeristen, liefhebbers en belangstellenden en hebben tot over de grenzen navolging gekregen.

Nieuwe website
Samen met initiatiefnemer Stichting TEGEN-BEELD en tientallen vrijwilligers, studenten en wetenschappers realiseerde het Taalmuseum een nieuwe, interactieve website voor de Leidse muurgedichten, met over elk muurgedicht een verhaal. Op basis van je locatie toont de site informatie over het meest nabije muurgedicht. Je kunt gedichten beluisteren, wandelroutes langs de gedichten volgen en ontdekt meer over de achtergrond en betekenis van ieder gedicht. Ontdek alles via www.muurgedichten.nl