Muurgedichten.nl

Nieuwe website vol verhalen

In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad ruim 100 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD een nieuwe website. Hierop zijn alle gedichten te beluisteren, is informatie te vinden over de gedichten en hun auteurs en worden fiets- en wandelroutes langs de muurgedichten aangeboden.

Zo’n honderd vrijwilligers, studenten, stagiaires, vertalers, wetenschappers en andere poëzieliefhebbers gingen op zoek naar verhalen en achtergrondinformatie. Zij deden onderzoek naar de dichters, verzamelden foto’s en spraken de gedichten in. Het resultaat is een zeer complete website met een unieke verzameling poëzie. De website wordt bovendien uitgebreid met educatief materiaal en verhalen van inwoners en bezoekers van Leiden. 

Docenten gezocht

Lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs mag uiteraard niet ontbreken. Ben jij een onderwijsprofessional en wil je ons helpen? Neem contact met ons op.

Als muren spreken

Voor de nieuwe website gingen stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman op zoek naar stadsverhalen over de muurgedichten. Ze spraken initiatiefnemers, bewoners van huizen met een gedicht, omwonenden en liefhebbers. Hun verhalen zijn van 9 juni tot en met 15 juli te zien en te horen op de tentoonstelling Als muren spreken bij Old School op het Pieterskerkhof in Leiden. De tentoonstelling vertelt in woord en beeld het verhaal over de muurgedichten, de stad en de taal. Bezoekers kunnen hier hun kennis over de muurgedichten testen en hun eigen verhaal over de muurgedichten achterlaten. Lees meer over de tentoonstelling 'Als muren spreken'.