De taal van het debat

In Nederland wordt iedere dag gediscussieerd en gedebatteerd. Over de woningmarkt, zorg, werk en veiligheid, over integratie, duurzaamheid, de Nederlandse identiteit en de toekomst. Sommige debatten zijn landelijk, andere lokaal, sommige tijdelijk, andere welhaast oneindig. Van #metoo tot de Zwarte Pietendiscussie, ieder debat heeft zijn eigen taal: woorden, zinnen en uitdrukkingen die voortdurend terugkomen, gevleugelde uitspraken en herkenbare oneliners. Het Taalmuseum verzamelt deze taal. Help je mee?

Verzamel mee

Het Taalmuseum ontwikkelde een handig hulpmiddel om vaste uitdrukkingen, buzzwoorden, terugkerende begrippen en opvallende taaluitingen bij te houden: de bingokaart van het maatschappelijk debat. 

  1. Download hier (.pdf) een lege bingokaart.
  2. Print deze uit of vul hem digitaal in.
  3. Maak er een foto van en mail die naar communicatie@taalmuseum.nl, of deel haar met ons via Twitter of Facebook.

Het Taalmuseum verzamelt alle inzendingen en presenteert de beste aan het eind van het jaar. Deelnemers maken kans op een aantal leuke, passende prijzen. Deel je inzending met ons en we houden je op de hoogte van de voortgang.

Voorbeelden 

De Taalvrienden, een groep vrijwilligers die zich inzet voor het Taalmuseum, verzamelden alvast enkele voorbeelden. Laat je inspireren door hun kaarten.

De taal van wonen (.pdf)

De taal van samen (.pdf)

De taal van vlees noch vis (.pdf)

De taal van duurzaamheid (.pdf)

De taal van digitalisering (.pdf)