Nieuwe Woorden Gezocht

Kwartetspel

Vanaf november 2016 ging het Taalmuseum samen met BplusC op zoek naar taal die er wel is, maar die geen officiële status heeft. In de campagne Nieuwe Woorden Gezocht riepen we bezoekers van onze website en van de Leidse bibliotheken op om woorden te delen die zij alleen in hun gezin of vriendenkring gebruiken. Ook gingen we op zoek naar nieuwe woorden. Er bestaan allerlei verschijnselen waarvoor geen Nederlands woord bestaat: van de angst om je telefoon te verliezen tot de geur van vers gemaaid gras. Hoe eenvoudig of lastig is het eigenlijk om daar een woord voor te verzinnen?

1000+ inzendingen

Er kwamen meer dan duizend inzendingen binnen. Op zondag 26 november presenteerde het Taalmuseum de resultaten bij BplusC. Welke nieuwe woorden bedachten de inzenders? Zijn daar overeenkomsten in te zien? En zitten er woorden tussen die over enige tijd niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven? Vivien Waszink, onderzoeker en taalkundige bij het Instituut voor de Nederlandse Taal, nam bezoekers mee op ontdekkingstocht langs nieuwe woorden en lichtte de pareltjes uit de inzendingen uit.

Bestel nu

De 48 beste nieuwe woorden zijn gebundeld in een kwartetspel, dat is vormgegeven door huisontwerper Robin Stam. Hij tekende voor ieder nieuw woord een treffende illustratie. Het spel is te bestellen in de webwinkel van het Taalmuseum.