Muurgedichten.nl

Website vol verhalen

In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad ruim 120 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD een nieuwe website: muurgedichten.nl. Hierop zijn alle gedichten te beluisteren, is informatie te vinden over de gedichten en hun auteurs en worden fiets- en wandelroutes langs de muurgedichten aangeboden.

Zo’n honderd vrijwilligers, studenten, stagiaires, vertalers, wetenschappers en andere poëzieliefhebbers gingen op zoek naar verhalen en achtergrondinformatie. Zij deden onderzoek naar de dichters, verzamelden foto’s en spraken de gedichten in. Het resultaat is een zeer complete website met een unieke verzameling poëzie. De website wordt bovendien uitgebreid met educatief materiaal en verhalen van inwoners en bezoekers van Leiden. 

Tentoonstelling: Als muren spreken

Voor de nieuwe website gingen stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman op zoek naar stadsverhalen over de muurgedichten. Ze spraken initiatiefnemers, bewoners van huizen met een gedicht, omwonenden en liefhebbers. Hun verhalen zijn van 31 oktober tot 18 januari te zien in de tentoonstelling Als muren spreken in de foyer van het stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1, 2311 EJ Leiden.

Praktische informatie

Als muren spreken
Foyer, stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1, 2311 EJ Leiden
Op weekdagen geopend van 08:30 tot 17:00 uur. Donderdag geopend tot 20:00 uur, zaterdag van 09:00 - 13:00 uur. Zondags gesloten
Gratis toegang

Als muren spreken was van 9 juni tot en met 15 juli 2018 te zien bij Old School op het Pieterskerkhof in Leiden. Lees meer over de tentoonstelling 'Als muren spreken'. 

Docenten gezocht

Lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs mag uiteraard niet ontbreken. Ben jij een onderwijsprofessional en wil je ons helpen? Neem contact met ons op.