Vol van karakter: Chinees in Leiden

Tentoonstelling

Bezoek de tentoonstelling van 29 oktober tot en met 11 januari in BplusC, bibliotheeklocatie Nieuwstraat 4, Leiden. De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingsuren van BplusC: maandag t/m woensdag en vrijdag 10.00 - 18.00 uur, donderdag 10.00 - 21.00 uur, zaterdag 10.00 - 17.00 uur. Ook op zondag 29 oktober (opening) en 26 november (10.00 - 17.00 uur) is de bibliotheek geopend. 

Al​ ​zo’n​ ​150​ ​jaar​ ​wordt​ ​in​ ​Leiden​ ​onderzoek​ ​gedaan​ ​naar​ ​Chinese​ ​talen​ ​en​ ​culturen. Buiten​ ​China​ ​zijn​ ​er​ ​maar​ ​weinig​ ​plaatsen​ ​waar​ ​hierover​ ​zo​ ​veel​ ​expertise​ ​aanwezig​ ​is. In​ ​het​ ​kader​ ​van​ ​het​ ​Aziëjaar​ ​maakt​ ​Taalmuseum​ ​Leiden​ ​deze​ ​kennis​ ​zichtbaar met een tentoonstelling in BplusC.​

Het Chinees in beeld

Over ‘het Chinees’ bestaan allerlei mythes en misvattingen, die vooral betrekking hebben op hoe anders, vreemd en complex de taal is. Gastconservator Wiedenhof koos 15 objecten die tonen hoe Chinezen met taal omgaan. Die variëren van een sportshirt met een tekst in het handschrift van Mao tot een Chinese speelgoedtank, te koop bij een Leidse discountwinkel. Fotograaf Pim Top legde de objecten vast op hyperrealistische wijze.

Sinoloog en taalkundige Jeroen Wiedenhof is verbonden aan de Universiteit Leiden en houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met Chinese talen en schriften. In de catalogus bij de tentoonstelling licht Wiedenhof zijn keuze op persoonlijke wijze toe en biedt zo een intrigerend inkijkje in een van de grootste talen ter wereld. Hij voert ons langs tradities, vernieuwingen, taalspelletjes en buitenlandse invloeden en laat zien dat er steeds meer Chinees om ons heen te vinden is. Kijkend naar Leiden en China door de ogen van Jeroen Wiedenhof gaat er een wereld voor je open.

Bij de tentoonstelling zijn tevens video's te zien, waarin Jeroen Wiedenhof de verhalen achter de objecten toelicht. 

Weg met het imperialisme from Taalmuseum Leiden on Vimeo.

Catalogus bestellen?

De catalogus is te koop via de webwinkel van onze partner Onze Taal.